Draginja Mileusnić

Draginja Mileusnic
Podeli tekst na...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Gluma za odrasle

Draginja je diplomirala glumu, sa nepunih 21 godinu. Od tada je u traganju za što istinitijim i autentičnijim glumačkim izrazom prešla dug put, na kome je učila metod Lee Strasberga, tehniku Mihaila Čehova, istraživala i način rada po Grotovskom. Odbranila je master rad u kome se bavila glumačkom pedagogijom. Naravno, uz to ide i veliko interesovanje za telesnu psihoterapiju i psihodramu. Sva ta znanja su se negde sažela i iz toga (kao verovatno logičan nastavak) nastala je škola glume za odrasle.

A zašto baš za odrasle?

Zato što je gluma na prvom mestu igra, a igra je svojstvena detetu. A dete se nalazi u svakom od nas, u najlepšem smislu te reči,  dete razigrano, opušteno, ono koje prati svoje impulse i nije zarobljeno naučenim obrascima ponašanja. Sa druge strane gluma je i kontrola, svest o svemu što se uradi na sceni, neprestano suočavanje sa stegama koje nam ne daju da budemo opušteni u telu i slobodni sa glasom. Jednom rečju suočavanje sa sobom i vraćanje na pomalo zapušteni “dečiji princip”.

Osetila sam da bi mogla da postoji jaka potreba ljudi raznih profesija da sebe istraže, izraze svoje biće na neki novi način i ja sam samo odgovorila na nju. Pitanje je ko je koga pronašao, ja njih ili oni mene…

Na čemu sada radite?

Sada pripremamo predstavu/javni čas po knjizi “Mali princ” A.S. Egziperija. I kako ništa u životu nije slučajno (a ja sam verovala da sam ovaj tekst slučajno izabrala) teme koje otvara Mali princ su teme kojima smo se mi kao grupa bavili godinu dana. Vraća nas na pomalo potisnute vrednosti, na čisto i jednostavno dete u nama, i na duhovit način posmatra ”tipove” ljudi, oklope koje vidimo svuda oko nas.

A što se tiče tvojih glumačkih angažmana?

U protekle dve godine sam imala veliku sreću da dobijam potpuno različite uloge. Tako da su dve godine bile veliki profesionalni  izazov. Ispunila sam svoj san i radila film sa Emirom Kusturicom.

Trenutno se prikazuje serija “Ulica lipa” Miroslava Lekića, gde tumačim lik Aleksandre.  A očekujem i snimanje filma o Drugom svetskom ratu, za šta se spremam. I radujem se tome.

Podeli tekst na...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

(38 Posts)

Coolcooltura prati ljude, događaje, dela ... sve ono što inspiriše. Zamišljen je kao platforma za one koji traže svoj prostor i trenutak, ali i za one koje takvi sadržaji nadahnjuju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *