Predstava Mali Princ, 8. i 9. septembar 2015.

Podeli tekst na...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

NAZIV DOGAĐAJA: Predstava “Mali princ” A.S. Egziperija

LOKACIJA: Rex, Ulica Jevrejska 16, 11000 Beograd

DATUM: 8. i 9. septembar 2015.

Ovaj komad nastao je kao rezultat jednogodišnjeg rada škole glume za odrasle, koja se stacionirala u Ustanovi kulture Parobrod. Dramatizaciju dela i režiju uradila je Draginja Mileusnić. Ideju za kostim Milica Radovanović.

Vreme trajanja predstave je 1 h 15 min.

U predstavi učestvuju : Bojan Jončić, Dragomir Anđelić, Dušica Vesić, Ivana Petrović, Katarina Vasić, Mateja Stanković, Mihailo Dražić, Sanja Peterka, Sanja Savić Maravić, Tatjana Popović

Specijalni gost: Andrej Petrović

Violina: Maša Ljotić

predstava-mali-princ-septembar-2015 (6) predstava-mali-princ-septembar-2015 (5) predstava-mali-princ-septembar-2015 (3) predstava-mali-princ-septembar-2015 (2)

Predstava je nastala po modelu postdramskog pozorišta, gde su učesnici sve vreme na sceni, i ne postoji klasična podela uloga već glumci menjaju uloge iz scene u scenu (promenom delova kostima koji se takođe dešavaju na sceni). Jedan od razloga ovakve postavke je da svi učesnici komada aktivno učestvuju u predstavi, iako direktno ne učestvuju u datoj sceni. Ovim smo želeli da podvučemo univerzalnost komada i ideju da svi mi u sebi imamo Malog princa i postavimo pitanje gde se on izgubio? I da li su sa njim otišli i ideali i vrednosti u svetu oko nas?

Sve promene prati muzika uživo na sceni. Kostimi su delovi odeće -kaput, marama, košulja, ili određeni detalji – kravata, rajf sa cvećem, akten tašna, kruna i sl. Rekviziti su takođe izabrani da simbolično određuju lik – scenu. Ovakav način realizacije stavlja akcenat na samu igru glumaca, kao i na priču Egziperija.

Priča prati dečaka – Malog princa – na njegovom putu po planetama u potrazi za jednim cvetom – ružom- koju je izgubio jer je kako sam kaže bio suviše mlad da bi umeo da voli ili suviše mlad da spozna da voli. Sledi putovanje od planete do planete na kojima se susreće sa neobičnim stanovnicima, koji su istovremeno tipovi ljudi koji nas okružuju. Otud i velika aktuelnost ovog dela, koje na veoma jednostavan način prodire u suštinu tipova ličnosti, i dotiče mnoga pitanja koja nas prate ceo život. Na kraju završava na zemlji gde kroz upoznavanje sa zmijom, lisicom, drugim ružama i čovekom dolazi do odgovora zbog kojih je i krenuo na taj put. I shvata da je njegova svrha postojanja jedino ispunjena ako se vrati svojoj ruži, delu sebe koji je nesebično umeo da se deli i da voli.

Podeli tekst na...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

(1 Posts)

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *