Ksenija Đurica

staklene perle

Ime, nadimak ili naziv pod kojim stvarate:

Svet Staklenih Perli, pronađite me na Facebook-u.

Gde živite?

Živim u Beogradu, tačnije moji dečaci, muž i ja živimo u Batajnici, malo dalje od gradske gužve i vreve.

Poznati ste kao:

Poznata sam kao Ksenija. Ksenija koja izrađuje šarene staklene perle 🙂

Koje je Vaše zvanje, a čime se bavite?

Diplomirala sam na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na smeru za grafički dizajn. Trenutno radim kao grafička dizajnerka u jednoj osiguravajućoj kompaniji.

ksenija djurica

Kada ste i kako shvatili da ćete se baviti ovim poslom ?

Oduvek sam volela da stvaram, ali za to godinama nisam nalazila vremena, bar ne u onolikoj meri koliko bih volela. Uvek sam volela da slikam, vajam, što je i logično s obzirom na moje formalno obrazovanje. Tokom godina, ova vrsta kreativnog izražavanja mi je sve više nedostajala.

S obzirom na to da radim kao grafički dizajner i da je to posao vezan isključivo za kompjuter, onda možete i da pretpostavite da tu ipak nemam dovoljno prostora da se umetnički izrazim.

U februaru 2012.  mi je pod ruke došla knjiga “Rođena u vatri”, Nore Roberts.  Spisateljica me je, čitajući njenu knjigu, podsetila na taj stvaralački osećaj koji sam ja negde, nažalost bila usput zagubila.  Uz ovo delo, zajedno sam stvarala umetnička dela sa glavnom junakinjom, osećala “leptiriće u stomaku” i to je to. Posle nije bilo povratka.

Sad možete da pretpostavite da je glavna junakinja radila sa staklom. Tako sam krenula da istražujem i prosto se zaljubila u lampwork tehniku, pravljenja staklenih perli.

Kako biste opisali svoj rad? I po čemu je drugačiji ili poseban?

Svaki komad nakita je ručno oblikovan. U svakoj perli nalazi se deo moje svakodnevice, moje motivacije i inspiracije dana u kojem sam je izradila. Ne postoje dve identične perle i mislim da im je to najveća komparativna prednost u odnosu na drugi nakit koji možete kupiti na našem tržištu. Uz staklene perle i vi možete da budete jedinstveni.

svet staklenih perli svet staklenih perli

Kako ste počeli da se bavite ovim poslom i šta je bilo najteže na početku?

Detaljno sam se upoznala sa tehnikom izrade pre nego što sam počela sa izradom. Šest meseci sam gledala tutorijale, čitala o staklu, lampwork tehnici i čekala svoj prvi “starter kit” da stigne iz Amerike. A onda par meseci vežbe i otkrivanje kako vladati staklom.

Najteže je bilo doći do bukvalno svega što mi je bilo potrebno da počnem da radim, osim propan-butana . Sav alat moram da uvezem iz inostranstva. Peć za staklo je kod nas pravljena (home made), jer je prava peć za staklo jako skupa. Potraga za staklom, prohromskim štapovima…

Nakon godinu dana sam znala gde i šta mogu da kupim.

Šta je najlepše što Vam ovaj posao donosi?

Uživam u svakom momentu same izrade. Ali isto tako uživam i što mogu svojim nakitom da usrećim i ulepšam druge ljude.

Šta Vas inspiriše?

Osećaj sreće, boje, muzika, vatra.

svet staklenih perli prsten svet staklenih perli prsten svet staklenih perli prsten

Šta je ono što Vas u ovom poslu plaši?

Svaki dan se zapitam da li je moguće živeti u našoj zemlji samo od kreativnosti.

Šta Vam je u poslu najvažnije?

Prvo da posao nikad ne smatram poslom nego zadovoljstvom. Znate onu izreku: pronađi ono što voliš da radiš i nećeš morati da radiš više nijedan dan u životu. Ja sam toliko srećna da sam uspela u ovoj životnoj misiji.

Takođe,  veoma je važno da budem zadovoljna onim što napravim i da dobijem pozitivan odgovor od mojih dama

Knjiga, film, muzika koji Vas  inspirišu?

Ništa konkretno. Sve zavisi od trenutnog raspoloženja. Inspiriše me sve što u meni izaziva sreću jer sreća pokreće moju kreativnost.

Do čijeg mišljenja držite?

Uvek volim da vidim osmehe na licima dama koje nose moj nakit. Ti osmesi, i to je mišljenje, i to svakako veoma bitno za mene kao umetnicu. Ipak, mišljenje mojih najbližih ima najveću težinu za mene i uvek će za mene biti na prvom mestu.

Postoji li komentar kojim se ponosite i od koga ste ga dobili?

Svaka pohvala je mali podstrek koji mi daje još malo dodatne volje da nastavim da se bavim ovim zanimljivim zanatom i dodatno me motiviše da još više obogatim svoju ponudu i još više usavršim tehniku.

svet staklenih perli svet staklenih perli

Postoji li san vezan za Vaš posao koji želite da ostvarite?

Da, naravno. Ako nema sna koji želimo da živimo, onda nema ni cilja. Ako nemamo cilj, nema ni napretka.

Moj san je da imam studio gde ću stvarati i gde ću moći da obučavam sve one koji žele da nauče ovu predivnu tehniku.

Preporuka za sve one koji žele da krenu drugačijim putem…

Verujte u svoje snove, puno učite, puno radite i moći ćete da živite svoj san.

(38 Posts)

Coolcooltura prati ljude, događaje, dela ... sve ono što inspiriše. Zamišljen je kao platforma za one koji traže svoj prostor i trenutak, ali i za one koje takvi sadržaji nadahnjuju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *