Momčilo Bjeković

Momčilo Bjeković

Ime, nadimak ili naziv pod kojim stvarate:

Momčilo Moma Bjeković.

Gde živite?

U Beogradu

Poznati ste kao:

Poznat sam kao slikar. U stvari ja nisam toliko poznat, poznate su moje slike. Nekada se desi da ljudi meni pričaju o mojim slikama, a da ne znaju da sam ja autor. Na svu sreću pričaju lepo o njima.

Koje je Vaše zvanje, a čime se bavite?

Moje zvanje je akademski slikar i bavim se slikarstvom. Većina mojih slika su ulja na platnu.

Dama, ulje na platnu, 60x70cm Filip Visnjic, ulje na platnu, 60x80cm

Kada ste i kako shvatili da ćete se baviti ovim poslom?

Još od detinjstva  sam dosta crtao, ali nikada o tome nisam razmišljao kao o profesiji.  Da sam bolje razumeo sebe, mogao sam još kao dete predškolskog uzrasta da shvatim da je to moj put. Shvatio sam da je slikarstvo moj put tek kada sam položio prijemni ispit na Akademiji umetnosti.

Moja sestra Bojana je studirala na Akademiji umetnosti. Jednom prilikom je pokazala svom profesoru moje amaterske crteže. Profesor je rekao da sam jako talentovan i to me je inspirisalo da  pokušam da ostvarim taj svoj talenat. Tako sam upisao akademiju koju sam s uspehom i završio.

Kako biste opisali svoj rad? I po čemu je drugačiji ili poseban?

Svoj rad bih opisao kao igru ludila i znanja  koju naizmenično prate strpljenje i unutrašnji nemir. Ludilo uvek mora biti pobeđeno, a nemir svladan, što nije uvek sasvim lako.

Moj rad se razlikuje od mnogih po smelosti da radim šta hoću, da se ne prilagođavam ideologijama i zahtevima tržišta.

Kako biste opisali  svoj stil?

Ovo što ja radim bih nazvao eklektičnim slikarstvom.

Miner mythology, moma bjekovic, oil on canvas

Kako ste počeli da se bavite ovim poslom i šta je bilo najteže na početku?

Iako se slikarstvom bavim već 15 godina, za sebe mogu reći da sam ozbiljan slikar  tek zadnjih par godina. Nakon akademije dugo vremena sam proveo eksperimentišući, što je bila neka vrsta učenja bez opterećenja da moram da napravim konačno delo. Sve je to delovalo jako neozbiljno, iako je ta faza dala dobar konačan rezultat.  Slikao sam malo ovo, malo ono i najteže mi je bilo da formiram svoj prepoznatljiv stil.

Šta je najlepše što Vam ovaj posao donosi?

Sloboda.

Šta Vas inspiriše?

Inspiriše me lepota ideje koju želim da prikažem, uz to inspiriše me moja publika kao i uživanje u stvaralačkom zanosu. Na sreću inspiracije uvek imam dovoljno. Žalim umetnike koji pate od nedostatka inspiracije.

Šta je ono što Vas u ovom poslu plaši?

Najvažnije mi je da mi ništa od materijala ne nedostaje. Bilo je perioda kada sam jedva imao sve što mi treba, čak i ono osnovno: boje, platno i četkice.  Plaši me da neće biti dovoljno kupaca za moje slike.

Šta Vam je u poslu najvažnije?

Najvažnije mi je da ne smaram ni sebe ni druge time što radim. Trudim se da uvek donesem nešto novo i zanimljivo, ne volim da se ponavljam u svojim slikama.

Knjiga, film, muzika koji Vas  inspirišu?

Letos sam u jednoj knjizi o postmoderni, pronašao spisak postmodernih filmova koje sam sa uživanjem pogledao. Ipak muzika je ono što me najviše inspiriše jer mogu da je slušam i kada radim nešto drugo.

Do čijeg mišljenja držite?

Držim do mišljenja mog psihoterapeuta.

Postoji li komentar kojim se ponosite i od koga ste ga dobili?

Najveći kompliment sam dobio od prof. dr Miška Šuvakovića, koji mi je u razgovoru u četiri oka rekao da sam gotovo genijalan umetnik. To mi je rekao onda kada sam ja još uvek sumnjao u sebe.

moma bjekovic

Stvaralac ili projekat na koji bi trebalo obratiti pažnju?

Milorad Pavić

Postoji li san vezan za Vaš posao koji želite da ostvarite?

Sanjao sam ostvariv san a to je da u siromašnoj Srbiji, gde malo ko ima para da kupuje slike, ja ipak živim od svog slikarstva.  To može da deluje jako skromno sa moje strane, a može da izgleda i kao megalomanija.  Ja sam blizu ostvarenja svog sna.

Preporuka za sve one koji žele da krenu drugačijim putem…

Moja preporuka im je da budu hrabri i da krenu svojim putem, ma koliko on bio neizvestan i težak. Nema većeg zadovoljstva u životu od ostvarenja nekog svog sna.

(38 Posts)

Coolcooltura prati ljude, događaje, dela ... sve ono što inspiriše. Zamišljen je kao platforma za one koji traže svoj prostor i trenutak, ali i za one koje takvi sadržaji nadahnjuju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *